päävalikko

Mistä tietää, pysyäkö suhteessa, joka ei toimi?

Hei,
Ystävänpäivä lähestyy. Onko sinun parisuhteesi siinä tilassa, että te huomioitte toisianne ystävänpäivän kunniaksi?

Parisuhteen ongelmat

Onko parisuhteesi ongelmallinen?

Hyvä parisuhde tuntuu olevan lähes kaikkien toivelistassa ensimmäisenä. Jo lapsena opimme, että prinssi ja prinsessa elävät elämänsä onnellisena loppuun saakka. Kuitenkin erotilastot kertovat, että avioliitoista noin puolet hajoaa. Avoliittoja ei tilastoida, mutta hajoavia parisuhteita täytyy siten olla vuositasolla vähintään parikymmentätuhatta. Hurja määrä ja herääkin ajatus, kuinka moni niistä on päättynyt turhaan.

Hyvä parisuhde

Hyvän parisuhteen tunnistaa ainakin siitä, että siinä
1. Kumpikin kantaa vastuun itsestään
2. Kumpikin vastaa itse omista tarpeistaan
3. Viestitään suoraa viestintää minä-puheella
4. Osataan kertoa tunteista sanoilla ja eleillä
5. Pystytään keventämään suhdetta huumorilla

Parisuhteen päivittäminen

Onko teidän parisuhteessanne nämä asiat kohdallaan? Ellei näin ole, parisuhteen päivittäminen voisi olla paikallaan. Päivittämisen voi tehdä esimerkiksi näiden viiden kohdan avulla.  Tutki seuraavia asioita:

1.Kannanko vastuun itsestäni? Jos haluan muutosta johonkin minua koskevaan asiaan, toiminko asian suhteen niin, että asia edistyy? Vai odotanko puolisoni toimivan siinä hetkessä? Ellei sinulla olisi puolisoa, miten toimisit?

2. Vastaanko omista tarpeistani? Jos tarvitsen huomiota, odotanko puolisoni antavan sitä minulle pyytämättä? Annanko puolisoni rajoittaa itseäni silloin, kun haluaisin tyydyttää jotain tarvettani (Fyysistä tai henkistä). Tyydynkö siihen, jos puolisoni sanoo: et sinä tarvitse.

3. Kun haluan jotain, viestinkö sen suoralla minä-viestillä? Vai esitänkö asian tyyliin: sinä aina…tai sinä et koskaan…

4. Pystytäänkö teillä puhumaan tunteista ja näyttämään niitä? Rakkauden tunteiden lisäksi voi miettiä kiitollisuuden tunteita sekä myös vihan/ärsytyksen tunteita. Pystytkö sinä tai puolisosi jakamaan asioita, jotka sytyttävät vihan tunnetta? Kun omasta vihastaan voi puhua, toisen ymmärrys kasvaa isosti ja se voi jopa lähentää parisuhdetta.

5. Kevennetäänkö teillä sellaisella huumorilla suhdetta, joka ei loukkaa toista? Silloin ei ole kyse huumorista, jos loukkaa toista ja sen jälkeen sanoo: etkö sinä huumoria ymmärrä. Yleensä tämä kuvastaa huonoa itsetuntoa, jota yrittää nostaa iskemällä toisen heikkoon kohtaan ”huumorilla”.

Mikä auttaa parisuhteen ongelmiin

Oletko jo kokeillut toimia toisin?

Jos löydät näistä kohdista suhteessanne korjattavaa, tee asialle jotain. Lähde itse tai mieluiten lähtekää yhdessä muuttamaan asioita. Yhteisen, molempien haluaman tavoitemallin löydettyänne, toimikaa sen mukaan. Huomaatte ehkä, että parisuhdetta kannattaa jatkaa, vaikka asiat olisivatkin tällä hetkellä huonosti.

 

Parisuhteen päättäminen

Ellei yhteistä tavoitetilaa pystytä keskustelemalla löytämään, voi pohtia, miksi parisuhteen pitäisi jatkua. Mieti silloin kysymystä: Mikä olisi paremmin, jos tätä parisuhdetta ei olisi? Kun tuohon kysymykseen vastaat, mieti vielä, voisivatko vastaukseni toimia jollain toimenpiteillä TÄSSÄ parisuhteessa.

Jos kokee tehneensä kaikkensa ja jakaneensa tunteensa ja tarpeensa kumppaninsa kanssa, eikä silti saa yhteyttä syntymään, on aika alkaa puhua parisuhteen päättämisestä. Se on taas ihan eri juttu, joten ei tässä mennä siihen.

Jokaisessa parisuhteessa on ongelmia

En ole kuullut parisuhteesta, jossa ei aika ajoittain törmättäisi riitoihin ja isoihinkin ongelmiin. Niin kauan kuin niistä voidaan avoimesti puhua ja ratkoa rakkauden siivittämänä, on syytä pysyä parisuhteessa. Yleisimmin ongelmat ovat vuoroin itsen, vuoroin toisen korvien välissä tuoden stressiä elämään. Sitä voi harhautua luulemaan parisuhteen ongelmaksi.

Peiliin katsominen on ihan ensimmäinen asia, kun omaa parisuhdettaan pohtii. Sen sijaan, että esität vaateita toiselle, kysy itseltäsi säännöllisesti, mitä minä voin tehdä parisuhteeni eteen.

Apua parisuhteen ongelmiin

Silloin kun itse ei enää pääse eteenpäin parisuhteen ongelmia ratkoessaan, voi pyytää apua. Matalan kynnyksen avun voi löytää verkkokurssista: Rakkauden ratkaisuja parisuhteen ongelmiin.

Ystävänpäivän kunniaksi se on tarjouksessa ystävänpäivään saakka. Hinta on normaalisti 97€, nyt vain 49,90€. Voit tutustua rauhassa kurssiin  tästä ja tehdä hankintapäätöksen, mikäli tunnet kurssin sopivan sinulle.

Eroseminaarissa olen usein kuullut sanottavan, että maksaisin mitä vaan, kun olisin ymmärtänyt jo ennen eroa näitä asioita. Ystävänpäivään saakka ei tarvitse maksaa paljon, että ymmärtää paljon.

Hyvää ja rakkaudellista ystävänpäivää!

Leena
ja Miia

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes