päävalikko

Ero – häpeällinen vaiko sittenkin upea juttu?

Parisuhteen ihanuus

Ihmissuhteet antavat elämään syvyyttä, laatua ja vaihtelevuutta. Hyvä parisuhde syventää vielä noita ulottuvuuksia. Kaiken lisäksi meidät on luotu lisääntymään ja biologia tuo siksi parisuhteisiin yhden näkökulman lisää. Parisuhde on tavoiteltava asia, ja se synnyttää suuria odotuksia tulevaisuudelta. Lopullista elämän tyytyväisyyttä sekään ei rakenna.

love-1672154_1280

Parisuhteen onnellisuus perustuu usein toteutumattomiin odotuksiin

Parisuhde, joka aiheuttaa tyytymättömyyttä, saa aikaan suurta pettymystä juuri noiden suurten odotusten takia. Joskus huonosti rakennettu parisuhde voidaan korjata yhteisen tavoitteellisen toiminnan kautta molempien halusta. Joskus se ei onnistu millään, koska halut ja toiveet sekä usko onnistumiseen eivät enää kohtaa. Silloin on vaan parempi siirtyä eteenpäin, ja katsoa, mitä menneestä parisuhteesta on oppinut.

Eron häpeä – ympäristön uskomus?

Eron häpeä syntyy siitä, että se koetaan yhtenä suurena elämän matkanteon epäonnistumisena. Tämä johtuu hyvin paljon kulttuurin rakentamasta uskosta, että pitkät parisuhteet takaavat ihmisten onnellisuuden. Ympäristö reagoi parisuhteettomuuteen outona ilmiönä.

love-2055960_1280

Ilman paria – kelpaamaton vai kranttu? Olisiko muita vaihtoehtoja olemassa?

Siksi kun yhtäkkiä on parisuhteeton, tunteekin olevansa epäonnistunut yksilö yhteiskunnassa, joka yleisimmin on rakennettu pareille. Monissa yhteiskunnan lomaketiedoissakin olet ”eronnut” siihen saakka, kunnes olet jälleen ”naimisissa”.  Joskus tieto seuraa lomakkeissa loppuelämän. Vaikka en vieläkään ymmärrä, mitä eroa siinä on ”naimaton” –lokeroon ja mitä yhteiskunta yksinkertaisesti tekee sillä tiedolla.

Kun oikein sattuu, on lupa hakea apua

Faktaa on, että ero aiheuttaa suuria tunnemyrskyjä ja kriisiin sukeltamisen. Se on toisesta ihmisestä luopumista ja totuttujen tapojen muuttamista. Luopuminen on surun paikka ja isot muutokset ovat aina haasteellisia. Useimmiten erokipuun tarvitsee apua ja tukea. Onneksi sitä on saatavilla.

adventure-1807524_1280

Kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin.

Erokirjallisuus auttaa ymmärtämään tilanteita. Verkkokursseista saa käsittelyapua. Terapiat ja valmennukset tukevat asiasta puhumiseen ja auttavat eteenpäin. Eroseminaareissa kohtaa muita saman kokeneita ja ohjaajan viemänä käydään eroon liittyvät teemat yhdessä läpi. Ilman apua ei siis tarvitse kenenkään jäädä. Eikä apua ole häpeällistä hakea, koska ei kenenkään tarvitse katkennutta jalkaansakaan yksin hoitaa.

Kompastumisesta oppii sen, mistä kannattaa kulkea

Tässä pari kommenttia eroseminaarin käyneiltä:

Erokurssi oli ratkaiseva alku eroprosessin hyvälle työstämiselle ja tunteiden käsittelylle. Vieläkin tulee hyvä mieli, kun muistelen vertaistapaamisiamme. Olen löytänyt uuden kumppanin, joka on myös eronnut, mutta ei ole käynyt eroseminaaria. Olen suositellut sitä lämpimästi hänellekin. 

 

Suuri kiitos tästä matkasta. Sain monta uutta oivallusta ja olen päässyt tänä aikana harppauksen eteenpäin omalla ihmisenä kasvamisen tiellä. Ryhmältä saatu vertaistuki on ollut tosi hyvä juttu ja muiden kokemusten kuuleminen on antanut uutta näkökulmaa itsellekin katsoa asioita eri puolilta.

Näistä kommenteista on häpeä kaukana. Molemmista maistuu tulevaisuuden odotus ilman pettymyksen viittaa. Voisiko siis olla, että on hienoa oppia itsestään lisää parisuhteiden kautta, koska on osannut käyttää tilanteen omaan ihmisenä kasvamiseen. Mitä häpeällistä siinä voisi olla?.

Epätäydellinen ja mutkainen elämänmatka rakentaa syvällisen, laadukkaan ja vaihtelevan elämän. Jokainen kompastuminen opettaa, mistä kannattaa kulkea. Ei ole häpeällistä epäonnistumista tämän matkan varrella, on vain opiksi otettavia asioita. Opetellaan yhdessä uutta kulttuuria ja levitetään sitä häpeämättä tähän yhteiskuntaamme. Meistä eronneistahan se on pitkälti kiinni.

Seuraava eroseminaari muuten alkaa 23.1.2018 Tikkurilan kirjastossa. Jos haluat tulla mukaan, ilmoittaudu: leena.koivu@fortevalmennus.fi. Voit katsoa myös lisää tietoa: http://www.erokriisi.fi/eroryhmat-2/

 

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes